cadeautjeKen jij mensen die het ook zo lastig vinden om een compliment te ontvangen? Een compliment krijgen is eigenlijk een cadeautje krijgen. Maar complimentjes krijgen maakt mensen soms onzeker of ze hebben twijfel over de oprechtheid van deze positieve feedback. Hoe komt dat toch? Waar hebben we verleerd om onbevangen te kunnen ontvangen? En waarom is het zo belangrijk? 

Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg en zorg dat je niet teveel in de belangstelling komt te staan. Dit hebben velen van ons meegekregen bij de opvoeding, thuis of op school. Deze aangeleerde bescheidenheid houdt ons ervan om onbevangen te kunnen ontvangen. Daarnaast zijn er mensen die – wanneer ze een compliment of cadeautje krijgen – van mening dat ze iets dergelijks terug moeten geven. Zeg maar ervoor moeten zorgen dat debet en credit op de balans weer gelijk komt te staan, anders sta je bij de ander in het krijt.

Waarom is het kunnen ontvangen van een compliment eigenlijk belangrijk? Het oprecht in ontvangst kunnen nemen van een compliment maakt zeker, geeft een gevoel van waardering, zelfvertrouwen en maakt blij. Het werkt dus heel motiverend. En het draagt bij om beter met feedback om te kunnen gaan. Feedback bestaat namelijk voor een deel uit positieve feedback (compliment). Wanneer we goed in staat zijn om positieve feedback te ontvangen draagt dit bij aan het op een effectieve manier ontvangen van en omgaan met negatieve feedback (wat niet goed gaat of te verbeteren valt). Over feedback heb ik al eerder een artikel geschreven.                   3 sleutels om feedback geven te bevorderen.

Tegelijkertijd is het voor de gever van het compliment prettig en stimulerend om een compliment te maken wanneer die ook oprecht wordt ontvangen en niet wordt gebagatelliseerd. Hoe vaak wordt er gezegd, nadat net een compliment is gegeven: “ach, het was niets bijzonders hoor” of “het was maar een uitverkoopje”. Dit is heel jammer voor beide partijen.

3 tips over hoe je complimenten oprecht kunt ontvangen 

Tip 1: neem het compliment bewust in ontvangst. Zie het compliment als een cadeautje dat je krijgt en uitpakt. Maak oogcontact met de ander en bedank die persoon.

Tip 2: ontvang het compliment zonder twijfel over de bedoeling. Zoek er niets achter wanneer je een compliment krijgt. Ga uit van oprechte waardering van de gever voor jou en/of wat je gedaan hebt.   

Tip 3: geniet van het moment. Bagatelliseer het compliment dat je zojuist hebt gekregen niet door het af te doen alsof het niets bijzonders is dat je hebt gedaan. Dat verpest het mini feestje voor jou en de gever van het compliment. 

Soms weet je van mensen dat ze het lastig vinden om complimenten te ontvangen. Laat je als gever niet ontmoedigen om toch complimentjes te geven. Je kunt de ontvanger zelfs een beetje helpen.

3 tips om complimenten te geven 

Tip 1: de ontvanger vindt het lastig om een compliment in ontvangst te nemen. Neem de tijd om een compliment te geven. Soms is het beter om dit niet op de werkvloer te doen, maar iemand even apart nemen. Geef de ander de gelegenheid om het compliment in ontvangst te nemen. Zie je onzekerheid of bagatelliseert de ander jouw compliment geef aan dat je het oprecht meent.

Tip 2: sta (letterlijk) even stil wanneer je een compliment geeft. Doe dit niet in het voorbij gaan over de afdeling. Grote kans dat het compliment zijn doel mist en als ongeloofwaardig of als niet gemeend ervaren wordt. Zonde voor zowel de ontvanger als de gever.

Tip 3: niet te weinig, maar ook niet teveel complimenten. Wanneer mensen geen of bijna geen complimenten ontvangen, krijgen ze vaak het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn. Het maakt hen onzeker. Wanneer mensen teveel complimenten krijgen ontstaat de kans dat men twijfelt aan de waarde of de oprechtheid van de complimenten. Of erger nog: ze ervaren het helemaal niet meer als compliment.

Een compliment geven en ontvangen wordt met bovenstaande tips een stuk gemakkelijker. Zie het als een cadeautje waar je allebei blij van wordt. Het kost niets, misschien een beetje moeite. Maar dat is het dubbel en dwars waard.

Handtekening Christine