Positief LeiderschapHoe creëer je een werkklimaat waarin teamleden optimaal functioneren, zich ontwikkelen en zich betrokken voelen bij de organisatie?

Laten we beginnen met kijken naar waar mensen behoefte aan hebben in hun werk. Zingeving, werkplezier, een veilige werkplek, waardering en respect staan bij velen hoog op de lijst.

Uit onderzoek blijkt dat de direct leidinggevende de grootste impact heeft op het team,  betrokkenheid, werkplezier en productiviteit. Daarnaast floreren mensen het best en vooral duurzaam bij positief leiderschap.

Positief leiderschap is gebaseerd op positieve psychologie. Je focust je als leidinggevende vooral op de talenten van je individuele teamleden in plaats van te focussen op wat ze niet goed doen en moeten verbeteren.

Niet iedereen is hetzelfde en (bijna) niemand is overal goed in. En toch gebeurt het in de praktijk maar al te vaak dat mensen op plekken worden gezet waar ze werk moeten doen waar ze eigenlijk niet goed in zijn. En dat heeft helaas bijna altijd een demotiverende uitwerking. Werkplezier vloeit weg, stress en ontevredenheid groeit en de kans op ziekteverzuim neemt toe.

 

Wat is er nodig?

Leiderschap met ‘hoofd en hart’. Naast hard skills en IQ wordt – zeker in deze huidige tijd – soft skills en EQ oftewel emotionele intelligentie steeds belangrijker.

Emotionele Intelligentie is een reeks sociale- en emotionele vaardigheden die van invloed zijn op de manier waarop we onszelf waarnemen en uitdrukken. En het vermogen om emoties van anderen waar te nemen en te interpreteren. Het doel van EQ is om het bewustzijn van mensen te vergroten. Met als resultaat persoonlijke groei, effectieve samenwerking en (nog) beter presterende teams en organisaties.

Als positief leider werk je vanuit je kracht, authenticiteit, waarden en visie. En je bent in staat dit op een inspirerende wijze te delen met je teamleden. Dit draagt bij aan het vertrouwen en betrokkenheid van je team in jou en de organisatie. Mensen raken gemotiveerd en krijgen positieve energie.

 

Leiderschapsontwikkeling

Als leidinggevende moet je allereerst weten waar jouw eigen kracht ligt. Je ook bewust zijn van je valkuilen en ineffectief gedrag. Hoe reageer je onder druk? Hoe communiceer je als je de boel onder controle hebt en alles op rolletjes loopt. En hoe zit dat als door omstandigheden de druk enorm wordt opgevoerd? Welk effect heeft dit op je teamleden?

De volgende stap is het herkennen en erkennen van de kracht en valkuilen van je individuele teamleden. Wat hebben zij nodig om tot actie over te gaan en het best tot hun recht te komen?  Inzicht en kennis van DISC is hierbij een waardevolle en zeer praktische tool. Lees HIER meer over DISC en wat dit voor jou en je team zal betekenen.

 

Talentgericht leiderschap

Het wordt steeds lastiger om talent binnen te halen en te behouden. Met alleen een dijk van een salaris en een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden kom je er niet. Professionals hechten veel waarde aan zingeving, een plek waar oog en ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en waar hun talent wordt gezien en kan groeien. Dat draagt substantieel bij aan het werkplezier en zich verbonden voelen met de organisatie. Jouw rol als positief en inspirerend leider is van cruciaal belang om te zorgen voor een cultuur waarin mensen kunnen floreren.

Wil jij je verder ontwikkelen in jouw leiderschapskwaliteiten? Wil jij moeiteloos en effectief leren leidinggeven? Op zoek naar meer informatie en inspiratie? Of neem direct contact met me op.

Op jouw succes

Christine

 

 

Als gecertificeerd consultant bij Q4Profiles maak ik gebruik van de DISC profielen als aanvulling op mijn dienstverlening. Jaarlijks volg ik ‘bijspijker sessies’ bij Q4Profiles om me verder te ontwikkelen op het gebied van DISC gedragsstijlen en communicatie.