Persoonlijk leiderschap ontwikkelen is voor velen een doorlopend proces.
Maar persoonlijk leiderschap in crisistijd zet de boel soms best op scherp. We ervaren meer druk, onzekerheid, weerstand en de omstandigheden roepen veel vragen op.
We reageren niet allemaal hetzelfde in crisistijd. De ene persoon voelt zich somber en angstig terwijl de ander allerlei creatieve oplossing verzint.
Hoe haal jij er voor jezelf het beste uit in crisistijd?
In dit artikel geef ik een aantal handreikingen op verschillende vlakken om je persoonlijk leiderschap weer een boost te geven en te vergroten.
Zelfkennis
Zelfkennis is de belangrijkste kennis waarover een mens kan beschikken. Mensen die van zichzelf weten hoe ze in elkaar zitten, wat hun drijfveren zijn, zijn vaak beter in staat om hun eigen leven vorm te geven.
In crisistijd, waarbij we om welke reden dan ook onder druk komen te staan, gaan we vaak anders reageren en communiceren dan we normaliter doen.
Hoe komt dat?
We hebben namelijk 2 soorten gedrag dat we laten zien. Natuurlijk gedrag en aangeleerd of gewenst gedrag. Even een korte toelichting:
Aangeleerd of gewenst gedrag is het gedrag dat je bewust kiest onder gunstige omstandigheden. Voelen we ons op ons gemak, dan stemmen we ons gedrag af op wat in onze ogen van ons wordt verwacht. We kunnen bijvoorbeeld op het werk juist assertiever reageren dan we de thuissituatie doen, omdat dit van ons wordt verwacht. Of we denken dat het van ons wordt verwacht. Wat we hier bewust laten zien is gewenst of aangeleerd gedrag.
Natuurlijk gedrag laat je vooral zien als je onder druk komt te staan of in minder gunstige omstandigheden verkeert zoals in crisistijd. Dat kan zijn op het werk, maar ook dingen die in jouw privéleven spelen bijv. ziekte van jezelf of van dierbaren.
Ben je bijvoorbeeld onder gunstige omstandigheden een type van het glas is altijd halfvol dan kan het zomaar gebeuren dat je in tijden van crisis (ongunstige omstandigheden) lang zo positief niet meer bent en voelt. Zelfs wat angstig of boos. Dat is voor veel mensen verwarrend, zowel voor jezelf als voor anderen.
Wanneer jij je bewust bent van jouw natuurlijke gedrag en aangeleerde of gewenste gedrag zal je ook beter begrijpen wat er gebeurt en waarom. Hier kan je dan zelf beter op anticiperen, zodat je jezelf niet verliest in de omstandigheden. De DISC Persoonlijke Stijl Profiel geeft jou hierin inzicht in jezelf.
Focus
Focus hebben we nodig om doelen te bereiken, beter in balans te blijven, innovatief en tot betere resultaten in staat te zijn. Een betere focus gaat vooral over Bewust Keuzes Maken. In crisistijd dreigen we onze focus op den duur te verliezen. Een paar tips voor betere focus:
Tip 1 stop met multitasken
Er zijn zeker mensen die kunnen multitasken, maar het kost enorm veel concentratie en efficiëntie. En om beter te focussen heb je al je concentratie nodig om je doel te bereiken. Juist nu.
Tip 2 maak een planning
Een planning maken geeft overzicht. Schrijf die planning op, dat schept ruimte in het hoofd. Anders loop je het risico dat je telkens moet bedenken wat je nog moet doen. Maak je planning wel realistisch. Niets is zo frustrerend wanneer je aan het einde van de dag bemerkt dat je de helft van je lijst niet hebt kunnen doen. Dat geeft alleen maar negatieve energie. Zet je prioriteiten bovenaan en begin daar ook mee.
Tip 3 concentratie boog spannen en ontspannen
Om goede focus te blijven houden is het belangrijk om tijdig te ontspannen. Hoe lang je de concentratie boog gespannen kunt houden verschilt per persoon. Maar over het algemeen kunnen we maximaal zo’n 25 tot 45 minuten heel geconcentreerd achter elkaar doorgaan. Daarna zakt de concentratie – vaak ongemerkt – erg hard. Een handig hulpmiddel is de Pomodoro App of een gewone kookwekker. Schakel deze in op bijvoorbeeld 25 minuten, werk gedurende deze tijd geconcentreerd en neem dan een paar minuutjes pauze. Strek even de benen, haal een frisse neus en ga daarna weer 25 minuten aan de slag.
Wees proactief
We zijn vaak van mening dat proactief zijn betekent: initiatieven nemen. Nu is dit absoluut een belangrijk onderdeel van proactief zijn, maar hier stopt het niet bij. Het gaat vooral ook over zelf verantwoordelijkheid nemen en je niet laten beïnvloeden door de omstandigheden.
Veel mensen laten zich namelijk sterk beïnvloeden door de omstandigheden. Ze geven de schuld aan anderen (de baas, manager, collega), de omgeving, de economische situatie of de politiek. Ze vergeten of ontkennen dat er een keuze is. Deze mensen vertonen reactief gedrag en spreken vaak in reactieve taal.
Reactieve opmerkingen zijn:
- Zo ben ik nu eenmaal.
- Ik kan er niets aan doen.
- Ik moet dit of dat.
- Als ik maar …….
- Ik kan het niet.
Proactieve opmerkingen zijn:
- Laat ik eens kijken of er alternatieven zijn.
- Ik kan kiezen.
- Ik kan het ook anders aanpakken.
- Ik geef daaraan de voorkeur.
- Ik bepaal zelf mijn gevoelens.
Reactieve mensen ontslaan zichzelf van elke verantwoordelijkheid en wijzen naar anderen of omstandigheden als verantwoordelijke voor hun handelen en wat hen overkomt. En daarmee verkleinen ze hun cirkel van invloed enorm.
Proactieve mensen nemen wel hun verantwoordelijkheid en focussen zich op waar ze wél invloed op uit kunnen oefenen. En dat begint bij jezelf. Bij de eigen gedachten en gedrag. Deze mensen zijn in staat om hun cirkel van invloed te vergroten.
Dat betekent natuurlijk niet dat je daarmee de crisis en de omstandigheden oplost. Je gaat uit van jouw kracht en kijkt naar jouw mogelijkheden en drijfveren.
Op jouw succes!
Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met me op en dan kijken we samen wat het beste bij jou past.