talentontwikkelingHet gaat gelukkig langzaam maar zeker beter met de economie en er wordt steeds meer geïnvesteerd. Er komt ook meer ruimte voor het investeren in de ontwikkeling van medewerkers. Wat alleen opvallend is, is dat veel van die professionals een training of opleiding volgen om hun zwakke punten te verbeteren in plaats van hun talenten verder te ontwikkelen. De vraag is: is dit wel de meest effectieve beslissing?

Veel organisaties pretenderen dat ze aan talentontwikkeling doen. Maar scholing en training in zwakke punten op het vakgebied is niet hetzelfde als talentontwikkeling. De focus ligt vaak op het ontwikkelen van datgene waar iemand niet goed in is. Begrijpelijk. Echter het resultaat is dat die professional daarin zelden echt goed wordt. Wanneer geïnvesteerd wordt in het talent van de professional is de kans dat deze persoon excellent gaat presteren vele malen groter. Dit heeft ook nog eens een positief effect op de bedrijfsresultaten.

3 redenen waarom weinig geïnvesteerd wordt in talenten

Korte termijnvisie heeft prioriteit 

Doelstellingen en targets halen, daar ligt in veel gevallen de prioriteit. De wereld draait snel en vraagt om snelle oplossingen en inspringen op veranderingen. De focus ligt daardoor veelal op de korte termijn. Is voor deze korte termijn doelen onvoldoende kennis en kunde aanwezig, dan moet dit zo snel mogelijk ‘bijgespijkerd’ worden.  Talentontwikkeling wordt meer als een ‘luxe’ gezien en een lange termijn ontwikkeling. Hier wordt dan geen of minder prioriteit aan gegeven.

Denkfout: talent behoeft geen aandacht

Een andere reden waarom weinig of niet in talent geïnvesteerd wordt is dat gedacht wordt dat talent in mensen zit en geen aandacht en ontwikkeling nodig heeft. Dat is een denkfout. Ja, talent zit in mensen. Maar nee, dat betekent niet dat talent geen aandacht nodig heeft. Wil je optimaal gebruik maken van talent dan zal je talent moeten (h)erkennen en zodanig aandacht geven en stimuleren dat het talent zich verder ontwikkelt. Een talentvol sporter wordt ook niet vanzelf een topsporter. Daar gaat veel training en ontwikkeling aan vooraf.

Medewerkers zijn zich lang niet altijd bewust van hun talent

Het klinkt misschien gek, maar medewerkers zijn zich vaak helemaal niet bewust van hun talent. Ze hebben een studie gedaan en zijn in een baan of functie terechtgekomen. Volgen training en voldoen aan permanente educatiepunten. Mij valt op dat wanneer ik mensen vraag wat hun talent is of waar zij echt goed in zijn, dat een flink aantal van hen daar nauwelijks op kunnen antwoorden. Ze weten niet zo 1 2 3 wat hun talent nu eigenlijk is. Wanneer iemand in zijn of haar werk hun talent volledig kan benutten heeft dit een groot positief effect. Werken vanuit je talent kost veel minder energie, levert minder stress op zorgt voor minder verzuim.

DISC Persoonlijke Stijl Profiel is een handige tool om o.a. talenten helder te krijgen. Waar krijg je energie van en wat kost energie. Wat zijn de sterke en de zwakke punten. Waar liggen de aandachts- en ontwikkelpunten. Het profiel helpt professionals enorm bij de persoonlijke ontwikkeling en doelstellingen bepalen en bereiken. Een mooi uitgangspunt om effectiever te investeren in opleiding en training.

Wil je meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact op. E-mail: christine@cabcoaching.nl of telefoon: 06-28671215.

Christine