Het roer omWe leven in een ongekende, bijzondere en onzekere tijd. Misschien ben je de ‘zekerheid’ van je baan of je bedrijf wel kwijt of dreig je die kwijt te raken. Of ben je door het ‘verplichte’ veel thuis zitten aan het nadenken geslagen hoe je nu eigenlijk verder wilt? De omstandigheden als gevolg van het Coronavirus laat ons meer dan ooit zien hoe fragiel het leven kan zijn, maar ook hoe waardevol het leven is. Hoe belangrijk het is om het leven en onze tijd niet te verspillen of er automatisch vanuit gaan dat ‘het’ later wel komt.

 

Het roer om

 

Heb jij ook het gevoel dat dit het moment is om het roer om te gooien? Merk je dat datgene dat je wilt veranderen jou al lange tijd veel energie kost of dat je er geen enkele voldoening meer uithaalt? Mogelijk ben je ooit in deze positie gerold, was het toen ook okay voor jou. Maar nu past het niet meer. Dan wordt het tijd op het roer om te gooien. Dat betekent overigens niet altijd dat alles compleet anders moet. Het kan ook op bepaalde onderdelen in je privéleven of werkzame leven zijn.

 

Ken jezelf

Jezelf kennen is altijd belangrijk, maar zeker wanneer je het roer om wilt gooien. Wanneer je weet wat jouw sterke kanten en jouw valkuilen zijn, ben je beter in staat om de juiste keuze maken. Het volgen van een droom is mooi, maar voorkom dat het onderweg verandert in een nachtmerrie. Neem de tijd om te onderzoeken wat en waarom het bij jou past. Ga jij graag uitdagingen aan of juist niet? Waar heb je angst voor en waarom? DISC is een praktische tool die jou helpt en op heldere wijze inzicht geeft in jezelf.

 

Mijn ervaring met het roer omgooien

Zelf heb ik zo’n 12 jaar geleden het roer omgegooid. Na een carrière van ruim 20 jaar in de financiële dienstverlening ben ik destijds gestart als coach en trainer. Ik ben niet over één nacht ijs gegaan. Eerst begonnen met opleidingen en stukje ervaring opdoen. Met veel mensen gesproken en inspiratie opgedaan. Een plan van aanpak gemaakt en ja, tijd gestoken in mezelf beter leren kennen. Het is een mooie ervaring waar ik veel van heb geleerd en dit elke dag weer meeneem in mijn huidige werk en leven. De weg was soms best hobbelig, maar het heeft mij absoluut sterker gemaakt.

 

5 tips

1. Gun jezelf rust

Rust, tijd en ruimte heb je nodig om tot de juiste beslissingen te komen. Naast al het denkwerk is het belangrijk ook je hoofd leeg te kunnen maken. Gun jezelf die rust. Ga op een rustig tijdstip wandelen – liefst in de natuur – ervaar de kleuren, geuren en geluiden. Het maakt je zintuigen scherper en die heb je nodig om jezelf beter te leren kennen, overzicht krijgen en de juiste beslissingen te nemen.

 

2. Ga op zoek naar jouw drijfveren

Wat motiveert jou? Waar krijg je energie van? Waar spring jij enthousiast je bed voor uit? Stel jezelf dergelijke vragen om jouw drijfveren helder te krijgen. Mogelijk zijn jouw drijfveren in de loop der tijd veranderd, omdat je veel meer levenservaring hebt en de omstandigheden inmiddels anders zijn. Dus wat zijn nu jouw drijfveren?

 

3. Wie schrijft die blijft

Schrijf vragen en de antwoorden op. Maak een plan en schrijf het op. Maak een schema. Begin met een maandschema, daarna een weekschema waarin je punten uit je maandschema verwerkt. En daarna maak je een dagschema waarin je de zaken van je weekschema verwerkt. Zo werk je efficiënt en effectief aan jouw plan. Houd een soort dagboek bij. Hoe ervaar je waar je mee bezig bent. Wat vind je lastig en wat geeft energie. Welke conclusie kan je daaruit trekken? Zorg dat de plannen en ideeën die in je hoofd zitten opgeschreven worden. Zo ontstaat ruimte en helderheid.

 

4. Focus op waar je goed in bent

Wat is jouw talent en jouw competenties. Ben jij je daar bewust van? Welke competenties en talent – waar je ook nog eens energie van krijgt en gelukkig van wordt – ga jij inzetten in je plannen? Leg daar je focus op.

 

5. Durf fouten te maken

Zonder mislukkingen geen succes. Succesvolle mensen hebben stuk voor stuk fouten gemaakt. Ze leerden ervan en zijn weer verder gegaan. Voor mij persoonlijk was fouten maken vroeger een “no go”. Dit ligt ook verankerd in één van mijn belangrijke temperamenten (DISC). Maar door mijn angst om een fout te maken kwam ik soms niet in actie. En als ik dan toch een fout maakte dan nam ik mezelf dat enorm kwalijk. Ik piekerde – soms dagen – over de vraag hoe ik zo stom had kunnen zijn i.p.v. er van te leren. Gelukkig heb ik geleerd dat je van fouten maken veel kunt leren.

Wil jij meer weten over het roer omgooien of een ander onderwerp? Neem gerust vrijblijvend contact met me op.

Christine