Persoonlijke ontwikkelingWe weten allemaal wel dat de tijd van (ooit) een opleiding/studie doen en daar de rest van je werkzame leven op teren voorbij is. Er bestaat voor veel beroepsgroepen een verplichting om Permanente Educatie punten te behalen. Of werkgevers eisen bijscholing op bepaalde vakgebieden. Absoluut belangrijk en in veel gevallen zelfs noodzakelijk.  

 

Maar hoe zit het jouw persoonlijke doel en ontwikkeling? 

 

Ben je op weg in de juiste richting of bepaalt de waan van de dag óf misschien zelfs jouw leidinggevende jouw richting? Ben jij je bewust van jouw persoonlijke doel(en) of doe je maar wat en hoop je dat je vanzelf wel een keer een doel bereikt? 

Ik kom in mijn praktijk regelmatig professionals tegen die op zoek zijn naar ‘iets’ maar niet goed weten wat. Of sommigen lopen zelfs langzaam maar zeker piepend en knarsend vast. En ja, deze mensen houden stuk voor stuk hun verplichte vakinhoudelijke ontwikkeling bij. Maar als ik hen vraag wat ze doen aan hun zelf gekozen persoonlijke ontwikkeling of doel dan komen ze tot de conclusie dat ze daar niet aan toe gekomen zijn. En dat is zonde, want de energie lekt weg, de zin in het werk komt onder druk te staan of is inmiddels verdampt. En met een beetje pech drukt dit ook nog eens een stempel op je privéleven. 

 

Dat kan anders, maar hoe dan?

 

Door je eerst bewust te worden van jouw sterke punten, je kwaliteiten. Wat levert je energie op, maar ook bewust worden van je valkuilen en wat juist energie kost. Het is verbazingwekkend hoe weinig mensen zich hiervan bewust zijn. Kennis van je eigen valkuilen, je kwaliteiten en talenten en hoe die zo efficiënt mogelijk inzetten, levert altijd heel veel op, zo blijkt telkens weer.  

De volgende stap is helder krijgen en concreet maken wat jouw doel(en) zijn. Misschien had je al eerder een doel gesteld, maar kom je tot de conclusie dat je die bij wilt of moet stellen. En matchen die doelen met jouw drijfveren? Sluit het aan bij wat je werkelijk wilt, goed in bent of oprecht blij van wordt? Of sluit het stiekem toch aan bij een verwachtingspatroon van jezelf of anderen? Als coach help ik mensen hun juiste route te vinden.

 

Wat levert het jou zoal op?

 

1)  Zijn wie je bent maakt happy 

Doen waar je goed in bent, waar je een voldaan en goed gevoel van krijgt maakt happy. Het geeft energie en je wilt er graag je bed voor uitkomen. Noem het zingeving. Dat betekent overigens niet dat het roer altijd volledig om moet. Zeker niet. Met een gezonde dosis zelfkennis en zelfreflectie, hier en daar een skill aanvullen of bijschaven, bereik je vaak al je doel.

 

2)  Je creëert meer succes 

Door je te blijven ontwikkelen, creëer je meer succes. Kennis én zelfkennis is macht. Je zelfvertrouwen groeit en je vergroot je comfortzone. Je zet kleine of grote stappen richting jouw doel. Jij bepaalt het tempo. Maar je blijft in beweging op weg naar jouw succes.

 

3)  Je wordt veerkrachtiger  

Wanneer je blijft ontwikkelen doe je kennis en ervaring op. Je leert steeds nieuwe vaardigheden en dat maakt veerkrachtig. Door jezelf te blijven uitdagen ben je steeds beter in staat om bij verandering of onverwachte situaties te schakelen.

 

Vakkennis opdoen én persoonlijke ontwikkeling levert jou een hoop op. Het is eigenlijk essentieel in deze snel veranderende wereld. En het allerbelangrijkste is dat je jezelf niet verliest. Maar dat je jouw talenten en kwaliteiten optimaal benut.

Wil jij je verder ontwikkelen? Neem vrijblijvend contact met me op en dan kijken we samen wat het beste bij jou past.

  

Christine