Grenzen stellen

De leidinggevenden en professionals die ik in mijn werk tegenkom zijn in bijna alle gevallen ambitieuze mensen die hard werken om de gewenste resultaten te behalen. Ze maken vaak (veel) meer uren dan gemiddeld en hebben regelmatig moeite om voldoende tijd voor hun familie en vrienden vrij te maken. Laat staan voor zichzelf. Herkenbaar?

 

Ben jij ook iemand die altijd klaar staat voor anderen? Het lastig vindt om nee te zeggen? Zou je dat eigenlijk anders willen? In dit artikel geef ik je een aantal tips om grenzen te leren stellen op een constructieve manier. Wat zoveel betekent als nee leren zeggen om zo’n manier dat jij je er comfortabel bij voelt en de ander jouw grens respecteert.

 

ANDEREN GAAN TELKENS JOUW GRENS OVER

Regelmatig krijg ik de opmerking van professionals en leidinggevenden dat anderen telkens hun grens overgaan. Maar dat is een misverstand. Je staat zelf toe dat de ander jouw grens overgaat. En daar zijn verschillende redenen voor: je wilt controle houden, je vindt dat jij verantwoordelijk bent en daarom altijd de helpende hand biedt of je bent bang dat anderen je egoïstisch of niet aardig vinden als je nee zegt. Dit zijn zo maar een paar voorbeelden waarin jij je misschien wel herkent. Maar op deze manier creëer je een klimaat waarin anderen er vanuit gaan dat jij klaar staat en dingen oplost of voor ze regelt.

 

HET TIJ KEREN

Om te voorkomen dat je opbrandt is het zaak om in actie te komen. Twijfel je of je het wel kan om grenzen te stellen? Dan wil ik je uitnodigen het volgende te doen.

Pak pen en papier. Ga eens rustig zitten. Laat je niet afleiden door anderen of geluiden. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe voel ik me op dit moment?
  • Waar heb ik behoefte aan?
  • Wat kan ik nu doen om aan die behoefte te voldoen?

Neem nu een situatie in gedachten waarin jij je grens niet stelde. En stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat maakte dat ik mijn grens niet stelde?
  • Waar was ik bang voor of wat was mijn overtuiging?
  • Hoe voelde ik mij op dat moment?
  • Hoe zou mijn gevoel over deze situatie zijn geweest als ik wél mijn grens had gesteld?

 

INZICHT

Als je naar de antwoorden uit de vorige vragen kijkt wat valt je dan op? Welk inzicht geeft jou dit? Wat zou je de volgende keer anders doen? Wanneer je met een open mind en nieuwsgierigheid aan zelfreflectie doet krijg je steeds meer inzicht in wat je nodig hebt. In een eerder artikel over zelfreflectie ga ik hier dieper op in. In dit artikel wordt de STARR methode toegelicht.

 

JE GRENZEN AANGEVEN

Nu je weet wat telkens weer de werkelijke reden is dat je – tot nu toe – geen grenzen stelde en je de overtuiging hebt dat het anders moet en kan, ben je toe aan de volgende stap. Daadwerkelijk je grenzen aangeven. In de meeste gevallen betekent je grenzen aangeven: NEE zeggen. Je zou vanaf nu in het vervolg overal bot NEE op kunnen zeggen, maar dat is niet altijd even constructief. Je wilt dit vast op een dusdanige en assertieve manier doen dat anderen jouw besluit begrijpen en respecteren zonder jou er persoonlijk op aan te kijken.

Wanneer je nee zegt en dus je grens aangeeft, helpt het enorm om aan te geven wat wel tot de mogelijkheden behoort. Dat kan bijvoorbeeld zijn: “ik heb nu geen tijd om je te helpen. Morgenochtend heb ik wel mogelijkheden.’  Het gaat er dus vooral om HOE je iets zegt. Niet met de botte bijl, want daar voel jij je ongetwijfeld niet prettig bij. En de ander trouwens ook niet. Ga er vooral mee oefenen en ‘spelen’. Wat werkt wel voor jou en de anderen en wat niet.

HULP NODIG?

Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met me op en dan kijken we samen wat het beste bij jou past.