Tijd of beter gezegd tijdgebrek, dat is toch wel een dingetje voor veel mensen. We hebben het allemaal druk, op het werk en thuis. We moeten en/of willen van alles, liefst tegelijkertijd. We willen niets missen en alles of tenminste zoveel mogelijk uit het leven halen. Die (bijna) constante druk geeft velen van ons een opgejaagd gevoel. Dit leidt vaak tot ongezonde situaties en uiteindelijk vermindert het de prestaties. En dat willen we nou net niet.
In ons drukke bestaan missen we vaak focus. Focus is vooral “scherp stellen”. Het stelt je in staat om de aandacht te richten op een taak of een doel. Topsporters zijn een goed voorbeeld als het gaat om focussen. Het stelt hen in staat om topprestaties te verrichten. Ze hebben een duidelijk doel en hoe ze daar willen komen zonder zich af te laten leiden. Denk hierbij aan trainingsschema’s, voeding en balans houden. We zijn het ons misschien niet genoeg bewust, maar wij moeten dagelijks ook topprestaties leveren. Alle ballen in de lucht zien te houden, op het werk en thuis. Een goede focus daarbij levert heel veel op zoals: overzicht, rust in het hoofd en kwalitatief betere resultaten.
Waarom is focussen toch zo lastig? Regelmatig hoor ik van mensen dat ze het moeilijk – zo niet onmogelijk – vinden om te focussen, omdat hun aandacht de hele dag opgeëist wordt door allerlei verstoringen. Daar ontkom je inderdaad niet altijd aan. Focus begint bij het bewust worden van de valkuilen.
5 valkuilen die focussen in de weg staan
1e valkuil. Multitasken
Ik ga niet beweren dat mensen niet kunnen multitasken en dat is niet omdat ik een vrouw ben :). Maar multitasken werkt zelden in ons voordeel. Het vermindert enorm onze concentratie, efficiëntie en productiviteit. Daarnaast vermindert multitasken ook het geheugen en kost het veel energie. Ik heb eens in een zaal met een paar honderd mensen een oefening in multitasken gedaan. Het resultaat was even verbluffend als dramatisch voor iedereen. Oeps, dat multitasken werkt toch niet zo in ons voordeel als we dachten.
2e valkuil. ICT en ons brein
Theo Compernolle (o.a. consultant over stress op het werk, adjunct-professor en docent aan de Universiteit Amsterdam) heeft zijn kennis van 5 jaar studie over ICT en ons brein gebundeld in het boek “Ontketen je Brein”. Velen van ons – zeker de kenniswerkers – zijn in het werk afhankelijk van computers, telefoons en andere apparatuur. We worden bijna constant afgeleid door e-mail, whatsapp, facebook, LinkedIn en nog veel meer. Met bliepjes, piepjes en trilfuncties wordt onze aandacht getriggerd en worden we verleid om toch even te kijken en laten we dan ook maar gelijk even antwoord geven. En zonder dat we het merken hebben velen van ons moeite om het verslavende effect van social media te weerstaan.
3e valkuil. Druk zijn is de maatstaf
Vraag aan iemand hoe het gaat en je krijgt heel vaak het antwoord: druk, druk, druk. Stiekem zijn we daar ook wel een beetje trots op. We hebben soms zelfs het idee dat druk zijn ons een bepaalde status oplevert en dat anderen het van ons verwachten. Vandaar dat we vinden dat we van alles moeten doen en daardoor onszelf soms dreigen te verliezen. Maar druk zijn of druk doen is niet per definitie hetzelfde als efficiënt en productief zijn.
4e valkuil. Gebrek aan overzicht
Gebrek aan overzicht kan zich op verschillende vlakken afspelen. Dat kan variëren van chaos op je bureau tot bezig zijn met 5 dingen tegelijk. Wat ligt nu waar en is dat ene dossier nu wel of niet afgewerkt? Je kunt zaken niet vinden en je verliest ongemerkt veel tijd aan (onnodig) checken van werkzaamheden of zoeken van dossiers of belangrijke notities. Dat gebrek aan overzicht geeft weer stress.
5e valkuil. Moeite met prioriteiten stellen
“Alles is belangrijk” krijg ik regelmatig van cliënten te horen. De vraag is dan: Is alles belangrijk of lijkt alles belangrijk? Wat is het belangrijkste doel? In de praktijk zijn er vaak te veel doelen waardoor alles belangrijk lijkt.
Of we vinden bepaalde werkzaamheden niet leuk of juist erg lastig. We zijn dan geneigd om deze werkzaamheden uit te stellen en geen prioriteit van te maken. We doen dan eerst andere – ongetwijfeld ook zinvolle – werkzaamheden. Dat geeft een voldaan gevoel, maar die lastige klus ligt er nog steeds. Morgen dan maar weer proberen?
Zijn bovengenoemde valkuilen herkenbaar? Bewust zijn van je valkuilen is de eerste stap naar een betere focus en betere resultaten. In dit artikel reik ik je tips aan die jou helpen om meer focus te krijgen.
Op jouw succes!