Ik wil graag duidelijkheid

Behoefte aan duidelijkheid hebben we eigenlijk allemaal. Tijdens mijn trainingen komt dit item bijna altijd bovendrijven. Want voor veel teamleden blijkt dat het begrip duidelijkheid niet dezelfde betekenis heeft.

In dit artikel zal ik – aan de hand van een praktijkvoorbeeld – duidelijkheid geven 😊 over dit onderwerp.

Ik werd gevraagd voor een team van 6 deelnemers een DISC training te geven, omdat de communicatie en samenwerking beter moest. Voor aanvang van de teamtraining heeft ieder teamlid de vragenlijst voor de Persoonlijke Stijl Analyse ingevuld. Daarna heb ik individueel met de teamleden hun analyse besproken. Daarin komt onder andere aan bod hoe zij reageren en communiceren onder bepaalde omstandigheden. Wat hun kwaliteiten en hun valkuilen zijn. En ik coach de deelnemers op hun persoonlijke groeimogelijkheden. Iedereen was stuk voor stuk benieuwd naar ‘de kleur’ van hun collega’s en wat dat dan betekent voor hun samenwerking.

 

Daarna was het tijd voor de teamtraining. Aan de hand van de individuele gesprekken had ik uiteraard al een goed beeld gekregen van de verschillende temperamenten (kleuren) van de teamleden en hun frustraties en behoeften. Nu start ik altijd mijn trainingen met het creëren van een veilige omgeving waarin mensen de ruimte krijgen om zich uit te spreken. Zonder dat vertrouwen is het heel lastig – zo niet onmogelijk – om verandering en groei teweeg te brengen. Daarnaast gebruik ik verschillende spelvormen of opdrachten om sneller tot de kern te komen. Een geweldig hulpmiddel daarbij is de DISC landkaart (zie foto). Deze zorgt keer op keer voor (h)erkenning en een lach. Het schept laagdrempelig begrip voor elkaars verschillen. Wanneer iemand met bijvoorbeeld een I temperament en zich op de landkaart bevindt in het Invloedrijk gebied (rechtsonder op de foto) dan herkennen collega’s ook heel vaak bepaalde omschrijvingen die daarbij horen. Woorden als het impulsieve bos of het plaatsje Vertrouwen in Mensen spreekt enorm tot de verbeelding.

Herken jij gebieden op de landkaart die op jou of op een teamlid van toepasssing zijn?

Bij één van de opdrachten vroeg ik de teamleden om op te schrijven waar zij behoefte aan hebben tijdens vergaderingen. Daarbij vroeg ik hen ook op te schrijven hoe dit er dan uitziet. Nagenoeg iedereen had opgeschreven behoefte te hebben aan duidelijkheid. Tijdens de bespreking kwamen we met elkaar tot de conclusie dat iedereen dus behoefte heeft aan duidelijkheid. Maar dat die behoefte absoluut niet voor iedereen hetzelfde is. Waar voor het ene teamlid duidelijkheid betekent: kort en ‘to the point’ agendapunten behandelen. Betekent duidelijkheid voor de ander: het agendapunt tot in detail doornemen en met elkaar bespreken hoe en wat nu verder.

 

In beide gevallen – van ‘to the point’ en tot in detail – leidt het bij de ander regelmatig tot irritatie, frustratie en onbegrip. Het was een enorme eye-opener voor iedereen dat die universele behoefte aan duidelijkheid dus verschillende ‘gezichten’ heeft. Met dit inzicht hebben we verder gewerkt aan een oplossing waarmee ieder teamlid tevreden is. In dit geval betekent het – kort gezegd – dat de agendapunten to the point worden besproken met ruimte voor toelichting en verdere details zijn er op schrift. Zo wordt aan een ieders behoefte voor duidelijkheid voldaan zonder irritatie en frustratie.

 

Kan jouw team ook een boost gebruiken op het gebied van samenwerking en communicatie? Wacht niet langer en maak vrijblijvend een telefonische of video-call afspraak. Dan bekijken we samen wat voor jou en je team het beste past.

Christine