DISC en Teams

Voor het analyseren en in kaart brengen van gedrag in teams maakt CAB training & coaching graag gebruik van DISC. Het is een verhelderende methode die op allerlei manieren en voor verschillende doelen binnen teams ingezet worden.

Met behulp van DISC kan groepsgedrag in kaart worden gebracht. Hoe gaan we met elkaar om en waarom?

Wanneer teamleden inzicht hebben in hun eigen DISC stijl en die van collega’s ontstaat er meer begrip voor elkaars verschillen en behoeftes. Dit helpt o.a. enorm bij het verminderen van irritaties en conflicten en verbeteren van samenwerking.

Toepassingen van DISC in Teams

  • Teambuilding
  • Teamontwikkeling
  • Faciliterend bij veranderprocessen
  • Verbeteren communicatie
  • Verbeteren samenwerking
  • Samenstellen van effectief team

Breng het team in kaart met de DISC Team-grid

Van ieder teamlid wordt eerst een Persoonlijke Stijl Profiel aangemaakt. Deze profielen worden daarna samengevoegd in een team-grid.

Deze DISC team-grid bestaat uit 16 verschillende sub-stijlen. Hiermee wordt heel helder en visueel hoe de samenstelling van het team is. Hoe zit het met de differentiatie binnen het team? Hoe reageren teamleden op elkaar en waarom? Een mooi uitgangspunt om verbeteringen aan te brengen.

Klik op het plaatje om te vergroten

Klik op het plaatje om te vergroten

DISC leent zich uitstekend om ingezet te worden in zowel korte als langere trajecten. CAB training & coaching gebruikt DISC ook graag in interactieve opdrachten en spelvormen. Dit draagt enorm bij aan het vertalen van theorie naar praktijk. Op die manier ervaren teamleden in een hele andere setting waar de sterke punten en de knelpunten zitten en hoe daar mee om te gaan.

Teamtraining met DISC Persoonlijke Stijl Analyse

 

De situatie voor de training was dat we als bestuur niet goed functioneerde. Er waren onderlinge irritaties die niet werden uitgesproken of alles in een keer op tafel werd gelegd. Ik voelde me ook niet altijd veilig. Er ontstonden groepjes en dat is niet fijn.

Het individuele gesprek – waarin Christine en ik mijn DISC Persoonlijke Stijl Profiel bespraken – heb ik als heel prettig ervaren, ondanks dat je elkaar niet kent en dat het online was. Het heeft me een stukje bewustwording opgeleverd. Er was geen nieuwe informatie, na 51 jaar ken ik mezelf heel goed en weet ook wel waar mijn valkuilen liggen. Maar je gaat er wel weer eens goed over nadenken en kijken waar je een verandering teweeg kunt brengen.

Ik denk dat de teamsessie voor het team heel waardevol is geweest. Het heeft heel veel inzichten gegeven hoe de ander denkt en dus functioneert. Waardoor je elkaar beter begrijpt en dus een volgende vergadering anders kunt benaderen.

Voor mijn gevoel was het heel waardevol. We hebben dingen uit kunnen spreken en ik heb veel zin de toekomst!!

 

Nicole van Leijsen

UCS/Continentieverpleegkundige

 

Teamtraining met DISC Persoonlijke Stijl Analyse

 

Als bestuur waren we zoekende naar een juiste werkwijze met elkaar, waarbij we het moeilijk vonden om het voor iedereen goed te doen. Dit was voor ons een reden om op zoek te gaan naar iemand die ons wat meer kon vertellen over wie we zijn voor onszelf en voor de ander. Hoe zie je elkaar en wat is dan de juiste manier van omgang en communicatie. We kwamen uit bij “CAB training & coaching”’. Vooraf hadden we een digitale kennismaking, waarbij er duidelijk werd aangegeven wat we konden verwachten. Er werd snel en accuraat gereageerd door Christine.

Er volgde voor ons een korte vragenlijst met daarna een individueel gesprek over de uitkomsten van onze persoonlijke DISC profielen. Het gesprek was erg open, eerlijk en vriendelijk waardoor je ruimte voelde om alles over jezelf te vragen. De uitkomsten waren herkenbaar en soms confronterend, in positieve zin

Nadat we allen dit gesprek gehad hadden planden we een moment om live bij elkaar te zijn. Christine verzorgde de training, deze was vooral interactief waardoor het goed duidelijk werd hoe we als bestuur staan ten opzichte van elkaar. Het voelde heel veilig om alles te vertellen en te delen met elkaar. We kregen veel inzichten en snapten nu beter wie een ieder was in zijn rol in het bestuur. Zeer positief. De tijd was eigenlijk te kort, maar dit wisten we van te voren.

Door het volgen van deze training is er voor mij meer begrip gekomen naar de andere leden, snap ik nu beter waarom dingen anders kunnen lopen en heb ik vooral mijn eigen persoon beter leren kennen en hoe ik over kom bij anderen. Het geeft me weer energie om door te gaan in mijn rol.

 Thessa

Secretaris