De wereld verandert snel. De manieren van communiceren verandert ook razendsnel. Communiceren kan op verschillende manieren zoals mondeling, telefonisch en via allerlei sociale media. Het gaat allemaal supersnel en gemakkelijk. Wanneer de boodschap niet juist wordt overgebracht is er al snel sprake van miscommunicatie. Dat zet regelmatig (werk)relaties onder druk.

Een succesvolle en effectieve samenwerking van een team is uiteraard afhankelijk van meerdere factoren. Maar een belangrijke factor en uitgangspunt van die samenwerking is een goede interne communicatie.

Communicatie en samenwerking vormen de bloedsomloop binnen elke organisatie.

In veel gevallen heerst het idee dat het met de interne communicatie wel goed zit. Er is op gezette tijden overleg, er wordt veel intern gemaild en op de afdelingen heel wat gepraat. Dus met die interne communicatie zit het wel snor. Nou ja, er zijn hier en daar wel spanningen, onduidelijkheden en geharrewar…. Dat komt toch overal wel voor?! Ja, dat klopt! Maar laat dit niet op zijn beloop, want het lost zelden vanzelf op. Sterker nog, het verergert in de meeste gevallen. Het is als een werkende vulkaan. Lange tijd rommelt en borrelt het en op een gegeven moment komt het tot uitbarsting.

Interne communicatie gaat niet alleen over communicatie tussen medewerkers onderling. Het gaat ook over de communicatie tussen het management en de medewerkers. Is er duidelijkheid over doelstellingen, takenpakket of rolverdeling?

Waar slechte interne communicatie toe kan leiden……….

Slechte interne communicatie kan veel invloed hebben op de team prestaties of zelfs op de hele organisatie. Slechte interne communicatie kan leiden tot een sfeer van wantrouwen. Zo kunnen er geruchten ontstaan waardoor medewerkers zich minder verantwoordelijk voelen voor hun prestaties en gedemotiveerd raken. Maar het kan ook leiden tot verzuim.

Een goede communicatie en samenwerking is nodig om (complexe) problemen op te lossen, veranderingen door te voeren en verbeteringen te realiseren. Alle reden om zo nu en dan stil te staan bij de eigen interne communicatie. Is die wel zo goed als we denken of zijn er blinde vlekken?

In mijn gratis trainingsvideo Praktisch Leidinggeven met DISC én het e-boek In 7 Stappen een Succesvol Team ga ik uitgebreid in op communicatie en andere aspecten die belangrijk zijn bij het realiseren van een succesvol team. Kijk hier voor meer informatie en vraag de gratis  video en e-boek aan.

 

Gratis trainingsvideo en e-boek

Ik wens je veel kijk- en leesplezier! Heb je hulp nodig bij het implementeren  van de tips en opdrachten laat het me weten.

Handtekening Christine