Beginnen met het einde voor ogen. Zo heet de 2e eigenschap van Effectief Leiderschap van Stephen Covey.

In dit artikel zal ik dieper ingaan op deze eigenschap uit het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap.’

 

De 1e eigenschap ‘Wees Proactief’ is besproken in het vorige artikel.

Om effectief, productief en succesvol te zijn is het belangrijk om te weten:

  • waar je heen wilt (wat je wilt bereiken)
  • waarom je doet wat je doet
  • wat jij belangrijk vindt
  • dat je het juiste doet

Een voorbeeld: er bestaan twee soorten mensen. De drukke mens en de succesvolle mens. De drukke mens probeert de ladder zo efficiënt en succesvol mogelijk te beklimmen. De succesvolle mens kijkt eerst of de ladder tegen de juiste muur staat voordat ze beginnen met klimmen.

Als je wilt weten welke muur de juiste is om je ladder tegenaan te zetten dan is het dus zaak om eerst de antwoorden te krijgen op de punten die hierboven genoemd zijn.

En om antwoord te krijgen op de vragen begint Covey het hoofdstuk over de 2e eigenschap Beginnen met het einde voor ogen met een opmerkelijke opdracht. Eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat toen ik de opdracht de eerste keer las ik flinke weerstand voelde. Toch heb ik de opdracht gedaan en ben daar erg blij om en heeft mij veel inzicht gegeven. Want de antwoorden die je met deze opdracht krijgt zijn van wezenlijk belang om jouw ‘juiste muur’ te ontdekken.

Het verhaal en de daarbij behorende opdracht gaat als volgt:

Stel je voor dat je naar de begrafenis gaat van iemand van wie je veel gehouden hebt. Je ontmoet de vrienden en familieleden. Samen delen jullie het verdriet, maar ook een diep gevoel van saamhorigheid.

Je loopt naar voren en kijkt in de kist. Plotseling zie je jezelf liggen. Dit is jouw begrafenis. Al die mensen zijn gekomen om jou de laatste eer te bewijzen en hun gevoelens van liefde en waardering uit te spreken. Je gaat zitten en luistert naar de speeches die diverse mensen over jou houden.

Denk nu eens rustig en diep na. Wat zou je willen dat deze mensen over je gaan zeggen? Wat voor partner was je? Wat voor een vader of moeder? Wat voor een zoon of dochter? Wat voor een vriend(in)? Wat voor een collega, manager of baas? Welke karakterbeschrijving van jezelf zou je graag willen horen? Wat voor bijdragen en prestaties zou je vermeld willen hebben? Kijk eens goed naar de mensen om je heen. In welk opzicht hoop je dat je iets hebt betekend in hun leven?

Wat levert jou dit op?

Neem de tijd om je antwoorden op te schrijven. Het zal je ongetwijfeld veel inzicht geven. Aan de hand van deze antwoorden kun je vaststellen in hoeverre de dingen die je doet, in overeenstemming zijn met de criteria die je zelf belangrijk vindt. Ben je op de juiste weg? Weten wat jij belangrijk vindt geeft jou de ingrediënten voor jouw persoonlijk missie. Noem het jouw eigen grondwet.

Beginnen met het einde voor ogen betekent beginnen met een duidelijk beeld van je einddoel. Het houdt in dat je weet waar je heen gaat, zodat je beter begrijpt waar je nu bent en ook altijd stappen kunt zetten in de juiste richting. Op weg naar effectief leiderschap.

Echt succes ligt in jezelf. Het gaat niet om wat je hebt (geluk, geld of de juiste omstandigheden). Het gaat om controle over jezelf, om zelfoverwinningen.

Bron: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey

Wil jij jouw effectief leiderschap vergroten? Neem gerust vrijblijvend contact met me op.

Christine