productiviteit

Kom jij aan het einde van de dag er ook regelmatig achter dat hetgene wat je wilde / moest doen bij lange na niet is gelukt? En toch ben je de hele dag druk aan het werk geweest!? Dan maar een half uurtje doorwerken of vanavond thuis nog even achter de computer kruipen, na het eten en zodra de kids op bed liggen. Dat is een keertje niet zo erg, maar wanneer dit structureel voorkomt gaat dit zijn tol eisen. Het thuisfront is er niet gelukkig mee, je begint zelf langzaam op te branden en je hebt geen tijd of puf meer om leuke dingen te doen zoals sporten of sociale contacten.

Herkenbaar? Dan wordt het hoog tijd om actie te ondernemen! Nog meer actie? Nee, het gaat er niet om dat je meer werkt, maar slimmer. Datgene doen wat nodig is om productiever te worden en meer resultaat te boeken. En wanneer je productiever bent, haal je veel meer voldoening uit je werk en je leven. En dat willen we toch allemaal?!

Met onderstaande actiepunten verhoog jij ongetwijfeld je productiviteit:

1. Bewaak je grenzen

Wees je bewust van wat je (nu) wel en niet kan of moet doen. Stel jij hebt een belangrijke klus die geklaard moet worden en er komt iemand bij je met de vraag of jij vanmiddag nog even een offerte kan maken. Roep dan niet zonder meer: “ja hoor”. Maar kijk eerst even of je wel de ruimte hebt om dit er vanmiddag bij te doen. Zo niet, geef dan duidelijk aan wanneer je er wel ruimte voor hebt of misschien helemaal geen mogelijkheid hebt. . Door je grenzen te bewaken en aan te geven voorkom je dat je uitgeblust raakt.

2. Maak gebruik van andermans ervaring

Productieve mensen gaan slim met tijd én ervaring om. Door gebruik te maken van de ervaring van een collega hoef jij het wiel niet opnieuw uit te vinden. Dat scheelt enorm veel tijd. Tijd die je kunt besteden aan andere nuttige dingen. Dat betekent overigens niet dat je collega jouw werk moet gaan doen, maar die collega kan jou misschien helpen door een document te mailen of jou even kort bij te praten over iets.

3. Durf beslissingen te nemen

Dit is voor veel mensen een lastig punt en uit zich op verschillende vlakken. Hoe vaak gebeurt het jou dat je een mail leest en actie moet nemen, maar dat nu nog even niet doet en de mail weer op ongelezen zet? Je kijkt er op een later tijdstip wel weer naar en besluit dan wel welke actie je gaat nemen.

Je mag – onder bepaalde voorwaarden – korting verlenen aan klanten, maar doe je het nu wel of niet bij deze klant? Toch nog maar even navragen bij de leidinggevende. Helaas is die nu net in bespreking.

Een (snel) besluit nemen – uiteraard binnen jouw grenzen – zorgt ervoor dat jij je werk sneller en effectiever afgerond krijgt.

4. Laat je inspireren en motiveren

Een inspirerend en motiverend boek, workshop of training geeft een enorme boost. Of het nu vakinhoudelijk is of over persoonlijke ontwikkeling gaat; je krijgt frisse ideeën, nieuwe energie en heldere inzichten op een presenteerblaadje.

5. Plan vandaag wat je morgen wilt bereiken

Zit je (werk)dag er bijna op? Neem dan even de tijd om een planning voor morgen te maken. Het geeft je:

a) rust in je hoofd, want je hoeft er vanavond of vannacht verder niet meer over na te denken

b) je kunt de volgende ochtend direct aan de slag en voorkomt hiermee vaak onnodige tijdverspilling

Zonder planning ben je toch sneller geneigd om eerst maar even de e-mail te checken e.d. In de ochtend zijn de meeste mensen fris en het productiefst, dus gebruik die tijd voor jouw prioriteiten.

6. Evalueer je dag

Laat aan het einde van de dag kort de revue passeren: “wat heb ik vandaag goed gedaan en wat kan ik de volgende keer beter of anders doen?”  Je wordt je op deze manier bewust wat je goed afgaat en waar je tevreden over kunt zijn. Daarnaast word jij je bewust wat je kunt verbeteren of anders kunt doen, zodat het meer resultaat geeft of sneller of eenvoudiger gaat. Zo optimaliseer je je eigen werkwijze en jouw persoonlijke productiviteit neemt fors toe.

7. Beloon jezelf

Heb je die klus afgerond? Beloon jezelf. Geef jezelf een schouderklopje, neem even bewust een korte pauze. Je hebt het verdiend. Je staat jezelf toe om voldoening uit jouw harde werken te halen. Het motiveert je om daarna weer met nieuwe energie aan het volgende te beginnen. Dat maakt productief.

Op jouw succes!

Handtekening Christine