De wereld verandert continue en dat betekent dat we onze skills blijven ontwikkelen en perfectioneren.

Niet alleen voor je werkgever, maar zeker ook voor je eigen (werk)geluk en ontwikkeling. Hoe pak je dat het best aan in de hectiek van alledag zonder jezelf over de kling te jagen? 5 tips!

De één blinkt uit in IT en de ander in multitasken. Iemand anders is een geboren organisatietalent. Iedereen heeft zo zijn eigen talenten. Om bij te blijven met alle innovatie en verandering is het goed om je vaardigheden regelmatig bij te schaven.

Krijg je het al warm bij het idee dat je weer in de boeken moet duiken en iets nieuws moet leren?  Dat valt wel mee, want een nieuwe vaardigheid aanleren, kan sneller dan je denkt. Leren is iets anders dan veranderen. Met leren vergroot je je vermogen om je aan te passen aan nieuwe situaties. Daarbij behoud je je eigen ‘stijl.’ En je bezit al de nodige kennis en vaardigheden.

 

De volgende 5 stappen kunnen je hierbij helpen

1. Wat wil je bereiken?

Maak voor jezelf helder waar je naar toe wilt werken. Wat wil je nóg beter kunnen of welke skills wil jij je eigen maken? Neem de tijd hiervoor, want het helpt jou om je route te bepalen richting je einddoel. En niet te vergeten het is heel motiverend om aan jouw eigen plan te werken en datgene wat je bereiken wilt steeds dichterbij ziet komen. En mocht je een dipje krijgen; dan pak je jouw plan er weer bij en dan weet je weer waarvoor je het doet.

2. Onderzoek op welke manier je wilt gaan leren

Iedereen heeft een voorkeur als het om leren gaat. De één leert het beste door te kijken en na te doen. Maar het kan natuurlijk goed dat jij snel leert door te lezen of door te luisteren. Zo hebben we allemaal onze eigen werkwijze, dus zoek die werkwijze die voor jou werkt. Dan maak je het jezelf al een stuk gemakkelijker.  Denk bijvoorbeeld ook aan:

  • Vanuit welke bron jij wilt gaan leren: een online cursus, een seminar, een boek of een workshop?
  • Op welke manier je wilt leren van de bron: wil je de hele cursus in 1 keer volgen en daarna toepassen? Of wil je liever een les volgen, die gelijk toepassen, en dan beginnen aan de volgende les?
  • Wanneer wil je gaan leren? Hoe zorg je dat je tijd maakt om de hele cursus te volgen of het boek te lezen? Niets is zo frustrerend dan ergens aan begonnen zijn en tot de conclusie komen dat je er helemaal geen tijd voor hebt

3. Probeer: Experimenteer in kleine stappen

Door het te doen leert men het best. Dus ga aan de slag en probeer uit. Bedenk welke kleine stappen je kunt zetten om een begin te maken. Die kleine stappen met het minder intimiderend en ‘spelenderwijs’ krijg je je nieuwe skills onder controle.

 

4. Maak het jezelf gemakkelijker met technologie

Benut de nieuwe technologische mogelijkheden en maak gebruik van mobiele applicaties. Hiermee kun je op elk moment en op elke plek de nieuwste kennis en informatie over een bepaald onderwerp raadplegen.

 

5. Oefening baart kunst. Maak jezelf het geleerde eigen.

Om je doel te bereiken moet je wat je geleerd hebt ten minste zo’n 30 uren oefenen. Wanneer je elke dag bijvoorbeeld 40 minuten je nieuwe skill toepast in de praktijk dan heb je dit na ongeveer 6 weken onder de knie. Onderzoek wijst uit dat het geleerde op deze manier het beste beklijft. Onderzoek wat bij jou het beste past en wat haalbaar is.

Tot slot: vergeet niet om je leidinggevende te informeren over je studieplannen, wie weet kun je op kosten van het bedrijf een cursus of opleiding volgen. Geef je werkgever een reden om ja te zeggen. De volgende punten kun je benutten om de kans op een ja te vergroten:

  • Leerbehoefte: formuleer de kennis en vaardigheden die je wilt opdoen in termen van bijdrage aan de organisatiedoelstellingen.
  • Motivatie: verwoord de achtergrond van je verzoek in een goed verhaal: welke motivatie heb je om dit plan in te dienen?
  • Relevantie: geef aan hoe de opleiding je werkelijk helpt om de werkzaamheden in je (toekomstige) functie beter uit te voeren.
  • Urgentie: hoe dringend is je aanvraag? Beargumenteer hoe je aanvraag aansluit op een actuele behoefte aan kennis en vaardigheden in je organisatie.
  • Omstandigheden: verwoord waarom nu het juiste moment is om de opleiding te volgen.

Op jouw succes!

Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met me op en dan kijken we samen wat het beste bij jou past.

Christine